Lasik

Tedavi Öncesi

Lazer Göz Ameliyatı öncesi doktorunuz gözünüzü muayene edecektir. Muayenede miyop, hipermetrop ve astigmat dereceleriniz tespit edilecektir.

Bu muayene öncesinde sert ve gaz geçirgen lenslerin 2-4 hafta, yumuşak lenslerin 48 saat bir hafta önce hiç takılmamak üzere çıkarılması gereklidir.

Bazı göz ve sistemik hastalıklarda (romatizmal hastalıklar, şeker hastalığı sakıncalıdır. Doktorunuz sizi muayene ederken bu konularda bilgi verecektir. Ancak, özel bir hastalığınız veya kullandığınız ilacınız varsa her zaman olması gerektiği gibi doktorunuzu bilgilendiriniz.

LASIK tedavisi iki göz için toplam 8-10 dakika sürecek bir işlemdir.LASIK tedavisi sonrasında gözlükle veya kontakt lensle en iyi olduğunuz görme durumuna geleceksiniz. Laser tedavisi gözlüğün veya kontakt lensin yerini alacaktır. Laser tedavisi gözün kırma kusurlarını (miyop, astigmat ve hipermetrop) düzeltir, göz hastalıkları için bir tedavi yöntemi değildir.

 


 

Tedavi Sonrası

Tedavi sonrası gözlerin kapatılmasına gerek yoktur.

Birkaç gün bazı damlaların kullanılması gerekir.

İlk 24 saat süresince tedavi edilen gözle oynanmaması ve banyo yapılmaması tercih edilir. 24 saat sonra normal yaşantınıza dönebilirsiniz.


İlk birkaç saat hafif bir batma hissi ve sulanma şikayeti normaldir.

Belli aralarla yapılacak kontrollere gitmekte yarar vardır. Ancak genellikle sonuç çok iyi olduğu için hastalar kontrollerini ihmal ederler.

Elde edilen yeni göz numarası 3.aydan itibaren artık ya cok az ya da hiç değişmeyecektir.

LASIK tedavisinde en önemli komplikasyon yeterli düzeltme yapılamamasıdır. Bu durum 6 ay ile 1 yıl bir süreden sonra tekrar LASIK tedavisi uygulanarak düzeltilebilir. Tedavinin bu şekilde tekrarlanmasında sakınca yoktur.

Yakın gözlüğü takmak 40-45 yaşın üstündeki kişilerde fizyolojik, doğal bir durumdur. Bu nedenle, doğru uygulanmış bir LASIK tedavisi sonrası 40 yaş ve üstündeki kişiler doğal olarak sadece okurken yakın gözlüğü takmaya devam ederler veya bazı durumlarda yakın gözlüğü takmaya başlarlar.40 yaş ve üstünde iseniz bu konu hakkında doktorunuzdan bilgi isteyiniz.

  

  

 


 

1. Adım


Özel bir aletle hastanın gözünü kırpmayacak şekilde hazırlanmasından sonra mikrokeratom adlı alet gözün yüzeyinde başlangıç kesi noktasına yerleştirilir.

Bu aletin otomatik hareketi gözün yüzeyinden 160 mikron kalınlığında ince bir tabakayı (flep diye adlandırılır) kaldıracak şekilde hazırlanmıştır.

 


 

2. Adım

Gözün özel bir emme halkası ("suction ring") yardımıyla sabitleştirilmiş olduğu durumda, otomatik mikrokeratom yüzeyde ince bir tabaka kaldırmaya başlar.

Mikrokeratom aleti bu tabakanın son bölümünde kesilmemiş bir parça bırakacak özel bir sisteme sahiptir.


 


 

3. Adım

Flep son noktasında kesilmemiş bir parça ile menteşeli gibi hazırlandıktan sonra nazik bir şekilde, özel bir alet yardımıyla kaldırılır.

Altta kalan yüzey incelenir ve temizlenip kurulandıktan sonra laser uygulamasına hazır hale getirilir.


 


 

4. Adım

Lazer tüm bu işlemler başlamadan önce hastanın gözündeki numaraya göre hazırlanmıştır. Flep kaldırıldıktan ve yüzey kurulandıktan sonra lazer caliştırılır. Hastaya küçük bir kırmızı ışığa bakması söylenir. Lazer vuruşları sırasında hastanın gözüne küçük hareketler yaptırması çok önemli değildir - çünkü lazer bu göz hareketlerini yakalayacak şekilde imal edilmiştir. Lazer bir süre kendi bilgisayar sistemi ile gözün numarasını yok edecek şekilde çalışır ve işlem sona erer. Her olasılık değerlendirilmiş olduğu için cerrah, bir ayak pedalı ile istediği zaman lazer vuruşlarını kontrol edebilir.

 


 

Normal şartlarda mikroskopla bile görülemeyecek bu yeni yüzey formu, miyoplarda yandaki modeldeki gibidir.







 


 

5. Adım

Lazer işlemi bittikten sonra gözün yüzeyi numara yok olacak şekilde yeni bir forma gelmiştir.





 


 

6. Adım

Hipermetrop hastalarda oluşturulan şekil miyoplardan farklı olarak yandaki şekildeki gibidir.





 


 

7. Adım

İşlem bittikten sonra flep nazik bır şekilde doğal yerine yerleştirilir. Flep birkaç dakika içinde eski yerine yapışır.

Herhangi bir dikiş veya yapıştırma maddesine gereksinme yoktur. Artık bundan sonraki ölçümlerde gözde miyopi, hipermetropi veya astigmat ölçülemeyecektir.